Полезна информация

http://airtechclima.com/images/service01.jpg

За Ваше улеснение сме подбрали информация относно най-често задаваните въпроси свързани с климатичните системи.

1. До каква външна температура можем да използваме климатичната инсталация за отопление?

При сплит-системите, или при така наречените конвенционални климатици, могат да бъдат използвани в режим на отопление при външни температури от +18ºС до -12ºС в зависимост от компанията производител – при производителите на ниския клас до – 2ºС ~ -4ºС външна температура, при производителите на средния клас до – 5ºС ~ – 8ºC, при производителите от високия клас до -10ºС ~ -12ºС.

Инверторните климатици могат да бъдат използвани в режим на отопление при външни температури от +18ºС до -20ºС в зависимост от компанията производител. Допълнителните фактори, които са важни при отоплението на климатичната инсталация в студените дни са: качеството на монтажа; мощността на климатика; изложението на помещението; изолацията и дебелината на стените; вида на дограмите; външната влага; мъгла т.н.

2. Какво е стандартен монтаж?

Стандартният монтаж се състой от следните процедури:

  • Поставяне на вътрешно тяло;
  • Външното тяло се монтира на достъпни места като например под прозорец, на балкон или балконна стена;
  • Свързване на двете тела с тръбен пакет до 3 метра който се състой от медни тръби, изолация, комуникационнен кабел и гофриран дренажен маркуч;
  • В стандартният монтаж не са включени услугите на алпинисти, специални вишки и високи скелета. В него няма вкопаване на тръби в стените (което ние не препоръчваме), както и декоративни ПВЦ канали.

3. Какво е инвертор и инверторен климатик ?

Инверторният климатик е най-препоръчвания метод за отопление и охлаждане в съвремения дом поради няколко причини:

 • Иновативната му технология;
 • Високата му енергийна ефективност;
 • Икономичния му режим на работа, достигащ до 70% по-малко консумирана електроенергия в сравнение с конвенционалния;
 • Възможността да функционира до - 20ºС;
 • Липсата на резки температурни колебания в помощението, което означава, че те могат да нагаждат мощността си в зависимост от необходимата за помещенията мощност във всеки момент;
 • По-ниско ниво на шума и значително по-дълъг живот.

Недостатъците са по-високата цена, многото електроника, по-скъп ремонт и по-скъпи резервни части.

5. Какво е BTU/EER/COP

BTU - Повечето климатици са с мощност, измерена в Британски Топлинни Единици (BTU). Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий) 1 BTU = 1.055 джаула. Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W.

EER ( energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената мощност във W спрямо консумираната електрическа мощност във W (ват) в режим на охлаждане. Например ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.

COP - Аналогичен е коефициентът COP – коефициент на енергийна ефективност при отопление. Колкото EER и COP е по-голям, толкова климатикът е по-икономичен.

6. Колко често е нужно да се прави профилактика?

Препоръчваме поне един път годишно профилактика на климатичната система, която да се извършва от техниците, монтирали климатика. Профилактиката е нужна и необходима, за да може климатикът да бъде използван по - дълго време и се заплаща от клиента отделно. Ако искате да запазите гаранцията на климатика, профилактиката веднъж годишно през дадения Ви гаранционен период е задължителна! Няма уред който да се експлоатира и да работи безпроблемно без да бъде проверено поне веднъж годишно техническото му състояние!